Send As SMS

Bandi Kalandjai :)

My Photo
Name:Bandi
Location:Boulder, Colorado, United States

Ide kéne írni valami hülyeséget, de ezt most kihagyom :)

Wednesday, April 27, 2005

Hát ez...

Hihetetlen, már megint havazik :) Mindjárt Május!!
Képek itt!

Saturday, April 23, 2005

Yale Whiffenpoofs

Ma este a Macky auditóriumban koncertezett a Yale Whiffenpoofs, a CU Buffoons és az Extreme Measures!! Három egyetemista cappella csapat. Ezek amolyan mini kórusok (10-16 fő), akik mindenféle hangszer nélkül adnak elő zenéket! És nem csak dúdolgatnak ám, fantasztikus egyedi hangjuk van, egytől egyig mindegyik énekesnek! És amatőr létükre igazán profin énekeltek, nem úgy mint egyes "popsztárok"! :)

Ugyan állítólag a Whiffenpoofs a leghíresebb az országban, nekem az Extreme Measures jött be igazán, itt találtok róluk bővebb infót.

Thursday, April 21, 2005

Mindenféle

Bank: Régen a banktól személytelen papírokat kaptunk, aztán jöttek ugye a számítógépek, meg az adatbázisok, és manapság már a legtöbb papírt névreszólóan nyomtatják, azt az illúziót keltve, hogy személyesen foglalkoznak velünk. Itt viszont már ez sem elég, hanem személyes kontakt jut mindenkinek! Nekem a Wells Fargo-nál pl. egy Vanessa nevű leány jutott, aki kézzel írt köszönőlapot küldött, amiért igénybe veszem a bank szolgáltatásait! :))

Könyvtár: Voltam minap a városi könyvtárban, és egész klassz, viszonylag kurrens könyvek is vannak (ami otthon sajnos nem jellemző), már ki is néztem párat, amit el kéne olvasgatni. Sajnos este kilenckor már zárnak, szóval így igyekeznem kell.. :(
Mondjuk egyelőre otthon is tele vagyok olvasnivalóval: OpenGL Shading Language, GPU Gems 2, Patterns for Parallel Programming, Effective STL, meg még vagy három másik, mindegyik elég vaskos (kivéve az STL, de attól a fülem kettéáll, ha csak belenézek :).. A szórakoztató irodalomig szerintem sosem fogok eljutni.. így hát marad a mozi. :)

Hegy: Megint feltekertem picit a Flagstaff Road-on, de ezúttal estefele (úgy tíz körül). Felcsatoltam a fejlámpát, és hajrá! Meglepetésemre nem voltam egyedül, kimondottan sokan jönnek fel ilyenkor is autóval, hogy a kis útmenti kiállókban megálljanak, és az alant elterülő Boulder fényeiben gyönyörködjenek.

Takács quartet: Na, hát ők is itt vannak Boulder-ben, ezt sem tudtam.. Néztem, hogy lesz-e koncertjük mostanság, de mindegyik sold out, jegyet már csak szeptemberre lehet kapni...

BolderBoulder: Feliratkoztam, megkaptam az egyencsomit (póló, rajtszám, útvonal, stb...), hát nem lesz semmi. Megyek is, mindjárt megpróbálom végigkocogni valahogy :)

Sunday, April 17, 2005

1 pár kerék

Ma délután gondoltam egyet, és elmentem kerekezni. Elindultam felfele a Flagstaff road-on, lesz ami lesz alapon. Se előttem, se mögöttem senki. A következő pillanatban azt veszem észre, hogy elhúz melletem egy kerékpáros. Aztán egy másik. Megpróbáltam rátapadni, de a második szerpentín kanyar után szem elől vesztettem :). A harmadik kerekes olyan sebességkülönbséggel hagyott ott, mint az első kettő együtt :). Nem baj, azért dolgoztam én is szépen, felmentem 2180 méterre (az 1650-ről), hát nem egy valkói emelkedő volt! :). Odafent megjegyezte egy nő, hogy már attól elfárad, ha rámnéz :)) Nah.. jól nézhettem ki :)

Nem tudom megmondani, hogy hány százalékos meredekségű volt az út, csak azt tudom, hogy a lefelé jövő autóknak sokszor lehetett érezni a fékpofáik "illatát", nagyon komoly volt! :) Ebből már lehet következtetni, hogy visszafele sem volt piskóta, jól fel is öltöztem előtte. A felfelé végtelen hosszúságúnak tűnő 4 mérföld hihetetlen gyorsan eltűnt.. :)

De jó volt, nagyon élveztem!! :o)

Visszafelé jövet csináltam pár képet is, klikk ide!

Saturday, April 16, 2005

Tavasz @ Boulder

Nem találok szavakat. Egy hete ilyenkor még szakadt a hó! Ma meg 26 fok van árnyékban, és virágba borult az egész város! A Pearl Street-en meg mindenütt zeneszó, hegedű, zongora, gitár, bendzsó! Igazán hangulatos! :)

Egy mutatványos meg egy magas egykerekű valamin egyensúlyozgatott, kezében fáklyák. A közönségtől akart kérni egy öngyújtót, de mindenki csak a fejét rázta, valaki meg bekiáltott, hogy ez Boulder!! :)

Raktam fel új képeket is ide.

Google Maps

Nem tudom, hogy hallottátok-e, de a google nemrég bevezette a szatellitképes internet térképét is! Egész jó felvételeket használnak a DigitalGlobe-tól! Kár, hogy egyelőre csak USA térképük van nagy felbontásban.. Egyébként mi is hasonló térképen dolgozunk, csak a mienk remélhetőleg egy "picit" jobb lesz! :)

Itt van például a mostani lakásom!

Disneyland, Anaheim

Sea World, San Diego

Thursday, April 14, 2005

BolderBoulder

Ma tudtam meg, hogy május végén nagyszabású futóverseny lesz Boulder-ben. 10Km a táv, és elhatároztam, hogy én is indulok! Nem lesz egyszerű, tekintve jelenlegi kondiciómat ennek a távnak a fele is komoly problémákat okozna :). Mindenesetre elkezdek készülni rá, megpróbálok minden este lemenni futni. Van még másfél hónapom, kemény lesz! :) Nincsenek nagy terveim, ha megállás nélkül végig tudnám futni, az fantasztikus lenne! További infókat találtok itt: http://www.bolderboulder.com/

Sunday, April 10, 2005

Hát ezt nem hiszem el...

Lemerült a kártyás prepaid telefonom, szóval gondoltam rakok rá még $25 dolcsit. Ugye ezt telefonon keresztül lehet megtenni. Felhívom a T-Mobile To Go-t. Kedves női hang olvassa fel a menüt. Pár perc után már el is értem oda, hogy akkor most írja be a bankkártya számot. Beírom. Akkor most a lejárati dátumot. Beírom. Semmi. Úgy tűnik, hogy lefagyott vagy valami :). Kezdem előről. Ismét végighallgatom a pár perces bejelentkező monológot, végigküzdöm magam a menün, beírom a bankkártyaszámot, a lejárati dátumot, a security kódot, a telefonszámomat, stb.. Ismét jön a női hang, hogy akkor most továbbítanak egy élő T-Mobile reprezentánshoz. Hmm. Rövid várakozás után egy manusz veszi fel, és megint végigkérdez mindent, amit egyszer már beírtam. Azt mondja, hogy valami gubanc van, és továbbít egy másik reprezentánshoz.. várok. Ezúttal egy nő veszi fel, kérdezi, hogy miben segíthet! Mondom mi van?? Szeretnék egy nyomorult refill-t, abban segíthet! Hát jó, ismét kifaggatnak (már fejből nyomom a számokat). Azt mondja , várjak picit, amíg lecsekkol. Amíg várakozom, hihetetlenül idegesítő zene sikít a telefonból. Egy idő után visszajön a nő, hogy nem tudja ellenőrizni, hogy enyim-e a kártya, ezért konferencia hívást fog csinálni a bankommal, hogy ellenőrizzük a kilétemet. Ekkor már röhögtem, mondom persze, ahogy óhajtják. Ismét zene. Visszajön a nő. Mondja, hogy a bank nem csinál konferencia hívást, és debit card-hoz nem elleőriznek telefonszámot (bank policy). Kérdem, hogy akkor most mi legyen? Mondja, hogy beszél a felettesével. Kérik a social security number-emet is. Ismét a szokásos zene. Végül nagy nehezen azt mondták, hogy oké, de legközelebb ha lehet keressek valami más módot a feltöltéshez...

Hát ez kész.

Saturday, April 09, 2005

Atomóra

Hah, most derült ki, hogy a hivatalos amerikai atomóra itt van Boulder-ben, a National Institute of Standards and Technology laboratóriumában!! Ahhoz képest, hogy milyen picike ez a város (kb. kétszer annyi lakosa van, mint Gödöllőnek, ha nem számoljuk a 26000 egyetemistát :), meglepően sok mindennek itt van a központja! Pl. itt van a National Center for Atmospheric Research is. Szóval ez itt tényleg a tudományos (és diák) élet központja.

Conference on World Affairs

Ezen a héten zajlott a Conference on World Affairs, itt Boulder-ben. Ez azt jelenti, hogy mindenféle okostojások gyűlnek őssze, hogy megvitassák a gondolataikat a világ dolgaival kapcsolatban. Ilyenkor az egyetem előadó termei, de még a mozi, és a mi épületünk egyik emelete is helyt ad az előadásoknak, vitáknak. Én is elmentem tegnap a Brain Drain: Outsourcing Science and Technology-ra, mert hát ebben valamennyire én is érintett vagyok. :) Érdekes volt hallgatni a véleményüket, én is jól felszólaltam, mert páran nagyon paráztak, hogy jajj mi lesz itt amerikával, ha mindent az kínaiak meg az indiaiak csinálnak majd :) Mondtam nekik, hogy nem kell félni, mert majd az ő életszínvonaluk is megnő, és akkor majd ők is több pénzt akarnak, és akkor már nem lesznek olcsóbbak..

Elsősorban persze azért mentem el, mert kíváncsi voltam, hogy az amerikaiak hogyan állnak ezekhez a dolgokhoz. Voltak nagyon intelligens hozzászólások is, meg persze kevésbé értelmesek is. De egyvalamit el kell ismerni, hogy az amcsik legalább felismerik, hogy valami nincs rendben, és próbálnak beszélni róla, megvitatni, aztán tenni valamit. És tényleg mindenkinek tiszteletben tartják a véleményét (illetve, aki nagyon bepöccen, az max kimegy a teremből :). Ez nagyon szimpatikus. És nem haboznak ám jól lehordani a saját kormányukat sem, amikor úgy gondolják, hogy valamit nem jól csináltak (és hát ez mostanában elég gyakori).

Időjárás a'la Colorado

Ma szuper rövidnadrágos, pólós idő volt, sütött a nap, vagy 20 fok, a mókusok tömegesen hancúroztak a beach parkban (beach az persze nincs, de jól hangzik :). Ehhez képest megint azzal riogatnak az időjósok, hogy vasárnapra akár 20 centis hó is eshet!!!
Persze most nem tudom, mit higgyek, mert a legutóbbi blizzard warning-ból sem lett semmi. Egyébként mondták, hogy nem 100%, de úgy látszik itt inkább biztosra mennek.
Hát, hamarosan kiderül :)

Thursday, April 07, 2005

Inter? Nyet! :)

Nah, azért itt sem mindig olajozott a kapcsolat, most pl. hosszú órákig nem volt internet elérésem, mert úgy tűnik, hogy a ComCast DNS szervere bedöglött. Nyilván elég nagy lehetett a balhé, mert még telefonon sem lehetett elérni őket.. Most éppen úgy-ahogy működik: néha igen, néha nem, pont úgy mint a wireless anno.. azért ez nem túl bíztató, remélem ez nem fog gyakran előfordulni.

Wednesday, April 06, 2005

Új képek

Raktam fel pár új képet ide. Nem túl sok, de mégis arra jó, hogy legyen valami képetek Boulder-ről, meg a lakásról. Sajnos a nagy hegyekről nincsen képem egyelőre, mert Boulder olyan közel van a Sziklás-hg lábához, hogy a kis hegyek a szélén takarják a nagyokat. Tényleg! :) Lafayette-ből látni Longs Peak-et is, de onnan még nem csináltam képet. :)

Monday, April 04, 2005

News Break

Most mondták be, hogy Blizzard Warning (hóvihar veszély) van Colorado nagy részén (kivéve sajnos itt...), erre mindenesetre kiváncsi leszek :)

Kultúrális sokk

Bud Spencer és Terence Hill, ki ne ismerné őket! Személy szerint nekem gyerekkorom meghatárózó figurái voltak! Ma is könnyedén felidézem a nagy bunyós, vicces jeleneteket. Ezek után sokkolóan ért, amikor kiderült, hogy idekint sosem hallottak róluk. Egy amerikainak semmit nem mondanak ezek a nevek!

Winnetou és Old Shatterhand: számunkra egyet jelentenek az amerikai vadnyugattal. Itt a nevük semmit nem mond!! Csak néznek rám, és gőzük sincs, hogy miről beszélek.

De ugyanez igaz a zene terén is. Mike Oldfield ugyan nálunk sem a legpopulárisabb, de mégis, én szilárdan hittem, hogy világszinten ismert zenész! Itt a zeneileg műveltnek tűnő amerikaiak sem ismerik.

És akkor még folytathatnám a sort végestelen végig, hogy a Párizs-Dakar rallyról sosem hallottak, de mondjuk úgy egyáltalán a rallyról sem. Nekik itt megvan a saját kis helyi versenyük.

Ezzel szemben a baseball kupát persze "világbajnokságnak" hívják! Hát nem tudom. Persze van Japán baseball csapat is, de azért hmm... :)

Lehet, hogy ezek mind apróságok, de ha összeadjuk őket, akkor kiderül, hogy mennyire más világ van itt. Végülis az életünk nagy részét sok ilyen apró dolog teszi ki. Néha olyan érzésem van, hogy az információáramlás teljesen egyirányú. Mi otthon látjuk, halljuk, hogy mi történik az USA-ban, minden apróság benne van a hírekben (Californiában esik egy kis eső, összedől két ház, rögtön benne van a mi híradónkban, bezzeg ha a Tisza kiönt!!! :). Idekint semmit nem tudnak arról hogy mi van az óceánon túl. Mondjuk nem is érdekli őket. Itt nincs cenzúra, csak a média szelektív, de az eredmény végülis nagyon hasonló.

Go figure...

Saturday, April 02, 2005

The Royal Arch

Voltam kicsit sétálni a hegyekben. Csak ide mentem a város szélébe, felmászni a Royal Arch-hoz (ez egy nagy szikla ív). Nagyon szép hely, és csak egy pár órás séta, ide valószínűleg rendszeresen visza fogok jönni. Szuper terep edzéshez (szép, nem túl nehéz, rövid és közel van). Képeket még nem raktam fel, de majd az is sorra kerül.

Interjú

Képzeljétek, keresünk még egy programozót a csapatba, és nekem is interjúztatni kell az embereket (én csinálom a technikai interjút, Thomas meg az általános interjút). Tegnap például egy középkorú krapekot izzasztottam, aki a Hewlett Packard-nál dolgozott az Intel Itanium processzorának a kifejlesztésén!! Nem semmi! Egy kicsit furán is éreztem magam, hogy én teszem fel a kérdéseket.. :) Mindenesetre kezdek belejönni, már nekem is kialakult egy jól bevállt "kérdéscsomagom". Még van pár jelentkező, úgyhogy jövő héten is fogok még pár interjút csinálni :)

Kukta

Tegnap vettem egy szuper kis kuktát. Eddig csak serpenyőm volt, amiben mindenféle gyors kajákat tudtam összedobni (lecsó-szerűség, hagymásbab, tojásos ételek), de remélem, hogy nemsokára tudok majd komolyabb kajákat is készíteni. Azért döntöttem a kukta mellett, mert ez a legpraktikusabb. A teteje nélkül használhatom sima lábas gyanánt, de a tetővel meg egy igazi póver kukta lesz! :) Nagyon szimpi. Nem túl nagy, de nekem pont elég lesz. Azt hiszem az első nagyobb project valami jó kis pörkölt lesz! :-P

A kábel

"... the full power of Internet is yours. You're on a 100% Pure Broadband(tm) network..." - ComCast

Hát persze. Jöttek bekötni az internetet. De nem sikerült. :)

Kezdődött azzal, hogy késett az ürge, már éppen menni akartam, hogy jól lehordjam a ComCast-ot, amikor megérkezett. Már messziről kérdezgette, hogy nem hívtak, hogy késés van? Hát nem. :) Elnézést kért, amiért késett, de "ma állunk át egy új rendszerre, és most tanuljuk".. hah, na jó, akkor csak gyakoroljunk szorgalmasan. Hát ha új rendszer, akkor biztos jobb lesz, mondom vidáman, de ő borús képet vág, nem osztja a véleményemet. Pár perc alatt beköti a kábelt, kettéosztja, így az egyik megy a kábelmodembe, a másik meg direktbe a számítógépembe (a tv tunerbe). Hurrá, mondom, a tévé már jön is (kábelen a TV csatornák mellett jön az internet egy külön frekvenciasávban), mindjárt lesz internetünk! Összekötjük a gépet a modemmel is. Nézem, van ip cím, minden, füligvigyor, próbálok csatlakozni valahova. Na, nem úgy megy az.. Az egész rendszer úgy van megcsinálva, hogy bármilyen címet írok be, mindig a ComCast weboldala jön be, az "Account Install Wizard", és amíg nem megy rajta végig az ember, addíg semmi sem műxik. Na, mondja a szerelő, hogy ő majd megcsinálja nekem. Persze valamit elbénázik a regisztrációnál, így a rendszer jól kizárt minket. Na, megy a telefon a technical support-hoz (ez a szerelők support-ja). Bejön a szokásos női hang "All of our representatives are currently busy, please wait for the next available rep... we are sorry for the inconvenience...", amíg várunk, szaggatott zeneszó árad a telefonból. Telik az idő... Az ismétlődő dallam kezd egyre idegesítőbb lenni. Még mindig várunk. Már több, mint fél órája. Nyilván sok baj lehet ezzel az új rendszerrel. Végre felveszi valaki a kagylót. Rövid diszkusszió után kiderül, hogy nem működik a regisztrációs rendszer, próbáljuk meg holnap reggel. A szerelő mondja, hogy sajnálja, próbáljam újra holnap. Ehh, mondom, hát ha nincs mit tenni, akor oké, majd holnap én megcsinálom.

Másnap reggel újra próbálkozom. Aztán este is. Természetesen még mindig nem megy. Egy kicsit kezdek aggódni. Várok még egy napot. Másnap megint próbálkozom, de akkor már azt az üzenetet kapom, hogy túl sok idő telt el az első regisztráció kezdete óta, ezért most megint jól kizárt a rendszer. Na, erre már berágtam, hívom a 1-800-COMCAST-ot. Mondják, hogy ja, igen, valami baj volt a regisztrációmmal, mindjárt megnézik. Majd visszahívnak.

Na most kérdem én, ha valakinek sikertelen regisztrációja van, vagy letiltja a rendszer, akkor ők azt ott nem látják? Vagy csak nem izgatja őket? Ez elvileg azért van, hogy kizárja az illetékteleneket. Ha valakit kizár, akkor ott nyilván gubanc van, tehát utána kéne járni azonnal, küldeni a kommandót, megnézni, hogy mi történik. De nem. Amíg én nem zaklatom őket, addig meg sem moccannak.

Ehh, na mindegy, természetesen vissza nem hívtak, de egy idő után aztán egyszer csak megnyílt a kapu, és most már tényleg van normális internyet kapcsolatom!! És ez a lényeg! Huh.. :)