Send As SMS

Bandi Kalandjai :)

My Photo
Name:Bandi
Location:Boulder, Colorado, United States

Ide kéne írni valami hülyeséget, de ezt most kihagyom :)

Monday, June 27, 2005

Raccoon

Hát ez elképesztő, ma este épp az első prototípust próbáltuk beüzemelni Thomas kisbuszába, amikor két mosómedve battyogott el mellettünk az utcán!! Mosómedvék! A város közepén!! :)) Hihetetlen! Hát teljesen oda meg vissza voltam! Illetve még vagyok, most is! :)

Saturday, June 25, 2005

Vegyes

Mostanában esténként járok kirándulgatni, mert egyrészt leginkább ilyenkor érek rá, de a hőmérséklet is sokkal elviselhetőbb. Persze nem megyek messzire, múltkor is csak ide mentem fel a Mt. Sanitas-ra (rögtön itt van a Mapleton street mellett), másfél órás kis túra a holdfényben! Nagyon hangulatos! Lefelé jövet meg láttam egy gyönyörű szarvast, hatalmas aganccsal! Persze Gödöllő környékén is láttam már sok őzikét, de mégis nagyon meglepődtem, hogy ilyen közel jönnek a városhoz (gyakorlatilag 200m-re voltunk az utcától).

Szarvasról jut eszembe, vannak itt ún. mountain lion-ok is. Ezekkel már Kaliforniában is riogattak, de én úgy voltam vele, hogy ismerem a fontosabb nagymacskákat, de mountain lion-ról még sosem hallottam, biztos ez is valami amerikai "nagyítás", valami kis szelíd macskáról lehet szó :). Megaztán a legijesztőbb állat, amivel eddig idekint találkoztam az az erszényes possum volt. Nagyon szelíd kis állat, de amikor először megláttam, nem igazán tudtam, hogy mi az, sötét volt, és sikítva rohant el mellettem. Nyilván nagyon megijeszthettem, de azért én is ugrottam szép nagyot :)), mivel azt sem tudtam, mi ez.. Visszatérve a mountain lion-okra, itt, Colorádóban már külön táblák vannak az ösvény mellett, ahol részletesen leírják, hogy mi a teendő, ha találkozunk egyel! A legjobban a tanács vége tetszik: Ha végül megtámad, küzdj meg vele!! Na szóval már nagyon kezdte fúrni az oldalamat, hogy mi lehet ez a mountain lion, így utánanéztem egy picit. Háát.. szóval... kiderült, hogy a mountain lion másik nevén a cougar, amit mi otthon puma néven ismerünk!! ÁÁáááááááá!! PUMA!! Miért nem ezt mondják?? Azért nem kell nagyon megijedni, a statisztikák szerint elég nagy eséllyel túl lehet élni egy ilyen találkozást, mivel a pumák - mint a macskák általában - legtöbbször játékból ölnek, nem az éhség miatt, így aztán ha a kiszemelt áldozat nem hagyja magát, akkor gyakran megúnják és odébbállnak..

Más. Nők és az autók: tengap este megyek kenyérért mert elfogyott. Egy sötét árny suhan el előttem, keresztbe. Egy nagy Jeep volt, lámpák nélkül. Na, megyek utána, lámpánál beérem, és kezdek integetni neki, hogy kapcsolja már fel a lámpát. Persze nem érti, lehúzza az ablakot. Átkiabálok, ezt már megérti, és azonnal bekapcsolja az ablaktörlőt!!! Na, ezen jót mulattam :)))

Sunday, June 12, 2005

Mozi

Azt már meséltem régebben, hogy itt a moziban a jegyet nem helyhez kötik, hanem mindenki oda ül, ahová akar, illetve ahová tud. Ennek megfelelően általában már minimum fél órával kezdés előtt ott kell lenni, ha nem a szélén akarok ülni. Na szóval: Star Wars Episode III. Gondoltam rutinos leszek, már majdnem egy órával előbb ott voltam, de hiába, már kb. 95%-os telítettségi állapotban volt a terem. Mondjuk szerencsém volt, mivel csak egyedül voltam, így találtam egy árva ülést egészen tűrhető helyen. De ami ezután következet... Californiában legalább érdekes műsort adtak a mozi előtt, de itt csak nagyon béna öt perces academy award névsor volt, aztán ezt ismételték végtelenszer. Hihetetlenül unalmas. Előttem egy emberke PSP-n játszott golf-ot, ekkor döbbentem rá a mindenki álltal firtatott "mire jó egy PSP?" kérdés válaszára. Moziban ülve a halálunalomtól mentheti meg az embert! Persze jobb, ha van társaság, de nekem az most nem volt..

Na de ez nem érdekes, lényeg, hogy korán itt legyünk! Mr. & Mrs. Smith! Gondoltam most már rutinos amerikai mozilátogató vagyok, még korábban érkezem. És éljen!! Még megy az előző műsor, és nem áll a bejáratnál senki! Ekkor jön oda hozzám egy kedves hölgy, és tájékoztat, hogy ehhez a műsorhoz már sor van, ami kicsit odébb kezdődik, és valahol a sarkon túl van vége!! Míii?? Szóval ennyit a rutinomról. Persze a sor elején egy ázsiai pár vigyorog, amint a falnak dőlve ülnek a szőnyegen, és zabálják a popcornt. Ők már nyilván itt táboroznak egy ideje. Jó sport.

Mindezek ellenére azt el kell ismernem, hogy meg van ennek is a varázsa, csak legalább adnának valami érdekes műsort a film előtt..

DMV

Na, ez már régebben történt, csak eddig nem jutottam el odáig, hogy leírjam: Szóval voltam végre a DMV-nél is (Department of Motor Vehicles), már az épület megtalálása is kalandos volt, itt az Egybesült Államokban ugyanis nagyon szeretik számozni az utcákat. Itt például az észak-déli utak számozottak, a kelet-nyugatiak meg abc sorrendben vannak, a könnyebb tájékozódás miatt (sőt, van egy Baseline Rd is, ami pontosan a 40. szélességi körön van!!). Na mindegy, ez még nem is lenne gond, de a számozás gyakorlatilag hosszúsági koordináták alapján megy, így vagy egy tucat 33rd street van, ami nem kapcsolódik egymáshoz, csak egymás alatt vannak egy vonalban.. Viszont én erre nem gondoltam, csak azt tudtam, hogy én 23rd-ön vagyok, így elindulok keletnek, aztán majd lesz 33. Így is lett, csak ez nem az a 33. volt. Bejártam a fél várost, mire megtaláltam a megfelelőt.. Persze így utólag butus voltam, mert a ZIP code alapján megtudtam volna találni elsőre, de ezzel már oda az egyszerűség! Pont az lenne a számozás célja, hogy még térkép se kelljen. Ha térkép kell, meg ZIP kód, akkor már adhatnának valami szép nevet is annak a szerencsétlen utcának (na nem mintha nálunk nagyon fantáziadúsak lennének ilyen téren).. Persze jobb helyeken kereszteződést adnak meg címként (pl. arapahoe & 28th), ami már használható.

Na mindegy, végül megérkeztem a megfelelő utcába, de még itt sem nagyon találtam meg a DMV-t, úgy eldugták egy irodaépület aljában (Santa Ana-ban ezzel szemben a DMV jelenség landmark-nak számított!!). Végül ki kellett szállnom a kocsiból, és csak úgy találtam meg. Innen aztán gyorsan elküldtek a helyi reptér mellé szmogtesztre. Ez izgalmas volt, kicsit féltem, hogy nem megy át a kocsi, de szerencsére ez a félelmem alaptalan volt. Mondjuk nincs látható füstje, meg ilyesmi, de ezeknél a szigorú zöldeknél sosem lehet tudni :) Tiszta rossz érzés volt, ahogy beküldtek egy ablak mögé, hogy onnan nézzem, amint kínozzák szegény autómat. Az ürge rendesen nyomta neki a gázt. Főleg a váltás tűnt fájdalmasnak, nem valami finoman bánt a kuplunggal, csak úgy ugrott a kocsi. Persze már hozzászoktam, hogy a legtöbb szerelő nem tudja hogyan kell egy saab-ot pl. hátramenetbe tenni, és inkább eltöri a váltókart, minthogy megkérdezze... Azokhoz képest ez gyöngédnek tűnt. Nem tudom otthon ez hogy megy (otthon sosem voltam szmogteszten), de itt rendesen forgó kerékkel csinálták (a kerekek ellenirányban forgó csövek között voltak). Közben a monitor meg mutatta a sebességet, meg rajzolt valami ilyesztő grafikont, mindenféle színes nyilakkal. Végül aztán megkaptam a papírt, persze még extra zsetont kellett leperkálni a VIN (alvázszám) ellenőrzésért, de hát ez a regisztráció egyfajta adó, arról szól, hogy mindenféle egyszerű papírokért kell fizetni..

Végül visszamentem a DMV-hez, ahol nagy örömmel látták, hogy minden létező papírom megvan hibátlanul, neki is láttak a regisztrálásoz, de aztán látom, hogy a nő csóválja a fejét, aztán elmegy, tanakodik egy másikkal, homlokráncolás, fejcsóválás, meg minden. Én meg közben kezdtem sápadni, hogy most már megint mi van? Kiderült, hogy az autóm már egyszer volt ugyanitt Boulder County-ban regisztrálva, még tíz évvel ezelőtt (elég sok tulaja volt előttem), és a számítógépes rendszer nincs felkészítve arra, hogy többször is regisztrálják ugyanazt az autót.. Vagy legalábbis úgy tűnt. Mindenesetre kitalálták, hogy kitörlik a régit, és akkor már mehet az új. Így aztán seperc alatt már a kezembe is nyomták az újabb adag hivatalos papírt, de ezúttal kaptam mellé szép új zöld rendszámtáblát is, fehér hegyekkel a háttérben! Úgyhogy a Californiait meg gyorsan leszedtem, lemostam és kiraktam a falra! :)

Képek

Raktam fel új képeket ide, meg még néhányat ide is.

Bear Peak

Tegnap megmásztam a Bear Peak-et! Na nem kell túl komolyra gondolni, ez még mindig csak egy kisebb hegyecske itt a közelben, látni az erkélyemről. 8461 láb (kb. 2580 méter) magas, de innen már végre lehet látni a távolban a hófödte 14er-eket (ezek a 4200m feletti csúcsok). Az NCAR (National Center for Atmoshperic Research) épületétől indultam reggel kilenckor, és innen kb. másfél óra volt, amíg felértem a csúcsra. A túristaút igazán szép, és ami a legjobban tetszik, hogy amíg lentebb az ösvények szélesek, és jól kiépítettek, fent már sokszor volt olyan érzésem, hogy letértem az útról, pedig nemis. Ugyan találkoztam pár lefelé jövő emberrel, de amikor felértem a csúcsra, csak én voltam egyedül. Ez egy igazi "csúcs" csúcs, ami alatt azt értem, hogy nem kiterjedt kopasz plató, hanem egy hatalmas sziklarakás van a tetőn, ahová már fel kell mászni, és nincs rajta túl sok hely. Az egyik sziklához odaláncoltak egy vízhatlan dobozt a vendégkönyvecskével, így bele is véstem a nevem, meg hogy Gödöllő. :). A kilátás nagyon szép volt, de sajnos a fényképezőgépemben az aksi kezdte megadni magát, így sokszor már nem láttam semmit a kijelzőn, meg kép készítés helyett néha egyszerűen kikapcsolt. Azért így is készült pár jó kép, de messze nem annyi, mint szerettem volna.. Nem sokkal utánam aztán kezdtek gyűlni az emberkék. Volt ott fent egy chipmunk is, ez a hihetetlenül édes amerikai mókus (lent a városban "normális" mókusok vannak). Nagyon picike, de hatalmas fekete szemei vannak, és nagyon barátságos, nagy érdeklődéssel hallgatta a társalgásunkat :). Szóval fent ücsörögtünk páran a sziklák tetején, amikor látom, hogy egy sikló repülő száll el a messziben. Eddig semmi különös. De a következő pillanatban azt veszem észre, hogy egyenesen felénk tart! A lélegzetem is elállt, amikor elsuhant mellettünk, a szárnya kb. 10-15 méterre lehetett tőlünk, a pilóta meg az utasa ott vigyorogtak és integettek a kabinból!! Hát ez fantasztikus pillanat volt. Ilyet még soha nem láttam! Hatalmas üdvrivalgás tört ki a csúcson, látszik, hogy ez a manőver nem csak nekem tetszett!! Elég sokat elücsörögtem fent, majdnem egy órát. Mire elindultam lefelé, már egész szép tömeg volt fent, voltunk kb. vagy húszan, szóval már csak elég szűkösen volt hely. Lefelé a hegy nyugati oldalán jöttem le, ez az út lankásabb, és jóval hosszabb, mint amin felfelé jöttem. De igazán meseszép volt a patak mellett, a virágmezők és fenyők között!! Ja, és először nem tudtam mi olyan furcsa itt, de aztán rájöttem: mivel ez a hely még mindig nagyon közel van a városhoz, így sokan jönnek ki ide túrázni. Viszont ehhez képest egyetlen egy darab eldobott szemetet nem láttam sehol!!! Egyszerűen gyönyörű!!