Send As SMS

Bandi Kalandjai :)

My Photo
Name:Bandi
Location:Boulder, Colorado, United States

Ide kéne írni valami hülyeséget, de ezt most kihagyom :)

Monday, November 21, 2005

Firefly (Serenity)

Nem olyan régen írtam a Serenity című sci-fi filmről, ami az anno Firefly néven futott, bukott TV sorozatból készült mozifilm. Akkor még magát a sorozatot nem láttam, és csak a mozi alapján úgy gondoltam, hogy minden tekintetben nagyszerű film. Így aztán fel sem merült, hogy otthon esetleg nem játszák.. Na de ne ugorjunk ennyire előre.

Még akkor, a moziból hazaérve rögtön beszéltem a californiai barátaimmal, elújságoltam nekik, hogy mekkora jó filmet láttam. Meglepetésemre kiderült, hogy ők látták a film alapjául szolgáló sorozatot, a Firefly-t (ekkor én még nem is tudtam, hogy sorozat volt a film előzménye), nagy rajongók, és így már tűkön ülve várták, hogy viszontlássák kedvenceiket a szélesvásznon is. Ezekután természetesen nekem is látnom kellett a TV sorozatot. Azóta megnéztem mind a 14 epizódot DVD-n. Ebből eredetileg csak 11-et sugároztak, mielőtt levették volna a műsorról (nem volt jó szappanopera). Szóval azt gondoltam, hogy jó lesz, de azt nem, hogy ennyire!! Bizonyos szempontból talán még jobb, mint a mozifilm! A mozi persze sokkal pergősebb, látványosabb, hiszen a sorozat sokkal alacsonyabb költségvetésből készült, de talán éppen emiatt, ott nagyobb szerepe van a történet hőseinek, inkább dráma, mint akció. Arról nem is beszélve, hogy a sorozat egybefűzve 12 óra tömény izgalom, míg a mozi, hát az csak szerény két órácska. És egy ilyen világot tényleg nehéz vászonra vinni két órában.

Talán az eddigiekből már érződik, hogy én is Firefly rajongó lettem! :) Ami nem semmi, hiszen aki engem picit is ismer, az tudja, hogy mennyire kritikus vagyok mindennel szemben. Ekkor jött a legnagyobb megdöbbenés, hiszen kiderült, hogy kis hazánkban nem vetítik a Serenity-t!! Ezen rettentően ledöbbentem. Igaz ugyan, hogy az USA-ban sem lett kasszasiker, de ez szerintem leginkább a gyenge reklámkampánynak köszönhető. Ne feledjétek, hogy gyakorlatilag én is teljesen véletlenül láttam. Ha aznap nem ülök be a moziba, akkor lehet, hogy sosem hallok róla!!

De még így is Európában gyakorlatilag mindenütt műsoron van, csak nálunk nincs!! Mert nálunk csak az abszolút bombabiztos kasszasiker érdekli az összes mozit. Persze ott vannak a másik oldalon azok a bizonyos "művész" mozik, amik büszkék arra, hogy mindenféle totál ismeretlen filmet levetítenek. De ott meg valószínűleg alapfeltétel, hogy valamennyire elvont legyen, mert ha már hozzám hasonló egyszerű ember megérti, akkor az nem menő "art".. :)

Így persze nem csodálom, hogy otthon hamis kép alakul ki bennünk mindenről. Például a hollywood-i mozikról. Hiszen csak arról hallunk, ami átjön a szűrőn! És itt most nem csak magáról a vetítésről van szó! Hanem egyáltalán a mozihírekről!! Néztem általános moziajánló oldalakat, amiket magukat a mozi világában jártasnak tartó emberek írnak. Minden hihetetlen kis elvont filmről írnak, de a Serenity-t sehol, senki még csak meg nem említi!! Persze, nem játszák itthon, de egy magát valamire is adó újságíró, aki abból él, hogy mozikról ír, legalább megemlíthetné, hogy van ilyen is, valahol a nagyvilágban, kis hazánk határain túl. De nem. Normális magyar ember számára (önhibáján kívül!) a Serenity nem létezik.

Szerencsére ezzel még nincs vége a történetnek. Otthon is van azért pár emberke (általában fanatikus sci-fi rajongók), akik valamilyen módon mégiscsak hallottak a filmről, sőt néhányan látták a sorozatot is (valószínűleg internetről letöltve). Végülis az ő lobbizásuknak az érdeme, hogy egyetlen egy moziban, szinkron nélkül, felirat nélkül, de levetítik a filmet!! Persze nyilván nem lesz nagy tömeg, meg nagy siker, de hiszen nincs is meghirdetve, senki nem tud róla, azon kívül a pár rajongón kívül, akik lobbiztak a vetítésért. Arról nem is beszélve, hogy mivel nincs még felirat sem, így a gyengébb angol tudással bíróknak semmi esélyük, hogy megértsék a filmet..

Mindenesetre mégegyszer pár link: a magyarországi vetítéssel kapcsolatos infó itt van. Az eredeti mozi oldal itt, a High Definition trailer pedig itt található. Sajnos, mint mondtam a marketing kampány gyenge volt, így a trailer sem túl jó, a mozi pószter meg egyenesen béna (az előzményeket nem ismerő számára gyakorlatilag semmit nem mond).. Mindenesetre a film maga jó, a sorozat mégjobb. A film épít a sorozatra, de anélkül is élvezhető. Szóval aki tud valamelyest angolul.. irány a mozi!! :)

Friday, November 18, 2005

Lemaradás

Régóta nem írtam, ideje behoznom a lemaradásomat. Megpróbálom rövidre fogni :)

Anyunak konferenciája volt Hawaii-on, és így a szüleim kijöhettek meglátogatni engem is. Egy hetet nálam voltak, aztán elkísértem őket Hawaii-ra. Láttunk vulkánt, lávát, esőerdőt, vízesést, teknőst, meg színes halakat :) Fűszoknyában táncoló lányokat viszont nem :(

Hazafelé Los Angelesben fél napot kellet várni a csatlakozásra, így ott is körülnéztünk picit. Ekkor már két napja nem aludtam (Hawaii-ból este indultunk LA-be). Los Angelesből késő este értem vissza Denverbe. Tom már hívott, hogy jó lenne, ha reptérről mennék egyből az irodába. Ők másnap indultak Las Vegasba, így én még reggelig dolgoztam, hogy kijavítsam a távollétem alatt felmerülő hibákat. Szerencsére minden komoly hibát kijavítottam a kiállítás kezdetére. Én is lerepültem Vegas-ba, de csak egy napra, körülnézni a kiállításon. Még képet sem csináltam.. majd legközelebb :)

Miután hazajöttem, elmentem a Boulder Theater-be, megnézni a Warren Miller síszezon nyitó filmjét, a Higher Ground-ot. A filmet bárki megnézheti DVD-n, de semmi sem hasonlítható ahhoz, amilyen hangulat itt Boulder-ben volt a vetítésen. Mindenki síszerelésben, a film indulását akkora örömujjongás fogadta, hogy ilyet még koncerten is ritkán hallani!! Fantasztikus volt a hangulat, feledhetetlen élmény volt, lehetetlen írásban átadni.. Ezt át kell élni!
A filmről itt van trailer, de sajnos a hangulatot ez sem tudja visszaadni..

Másnap Tom hívott, hogy mit szólnák hozzá, ha lemennénk Floridába is, egy másik kiállításra. Mondta, hogy ha úgy döntünk, hogy lemegyünk, akkor most azonnal kell indulni. Így gyorsan összepakoltam, és még aznap délután elindultam Orlando-ba a kisbusszal. 3000Km, kevesebb, mint két nap alatt! Kansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Tennesse, Alabama, Georgia, majd Florida. Szép kis út volt! Izgalamas volt, először majdnem kifogytam a benzinből, utána eltévedtem, aztán gyorshajtásért lekaptak (busted a megfelelő term :).

Szerencsére időben leértem, és nagyon jó volt, hogy lejöttünk, mert ez a kiállítás még jobban sikerült mint a Vegas-i. Úgy tűnik ugyanis, hogy szívesen alkalmaznák a technológiánkat a rendőrségi helikopterekben.

Orlando egyébként egészen elképesztő hely. Itt egymás mellett van a DisneyWorld, a SeaWorld és a Universal Studios! Egyik nap ott is hagytam a kiállítást, és elmentem Cape Canaveral-ra, ott van a Kennedy Űrközpont.

Hazafelé utam is izgalmasra sikerült. Tennessee-ben megálltam Chattanooga-ban, és megnéztem a Ruby Falls-t meg a Rock City-t. Előbbi egy kb. 30m magas vízesés a hegy belsejében! Igen, egy barlangban! Az utóbbi meg egy gyönyörű sziklás rész a Lookout Mountain egyik csücskében, ahonnan mind a hét szomszédos államot látni.
Mivel nemsokára újabb kiállításunk lesz Kentucky-ban, ezért úgy döntöttünk, hogy csak odáig viszem a buszt, ott leparkolom, és hazarepülök. Mivel messze voltam, ezért több órás ráhagyással terveztem az utam, hogy elérjem az esti járatot. Szükség is volt rá, mert az autópályán baleset volt, és ott dekkoltam több mint egy órán keresztül egyhelyben. A mentő, tűzoltó és rendőrautók is csak jóval utánam jöttek, félig a füvön törtetve előre a végeláthatatlan kocsisor mellett. Nem baj, számoltam ezzel a lehetőséggel. Mint ahogy azzal is, hogy más időzónában vagyok. A baj csak az volt, hogy ennek ellenére rossz időzónára állítottam az órámat. Először a térképemen kerestem, de mivel ott nem volt időzóna térkép (milyen béna..), ezért inkább a rádióra hagyatkoztam. Viszont azt nem tudtam, hogy a választóvonal az államon belül húzódik, és én egy olyan rádióállomást hallgattam, ami nem ugyanabban az időzónában volt, mint Louisville, KY... De még így is a gép indulása előtt megérkeztem, de már nem engedtek becsekkolni. Aznap ez volt az utolsó gép, így várhattam másnapig. Nem közvetlen járat volt, hanem átszállással Dallas Fort Worth-ból. Mivel lekéstem az első gépem, ezért csak ún. standby beszállókártyát kaptam, ami annyit tesz, h csak akkor kerülök fel, ha nincs tele a gép. Persze dugig tömve volt. Ehhez jött még hozzá, hogy kiszúrtak a biztonságiak is, extra vizsgálatra jelöltek, meg is motoztak kislábujjamtól a fejem búbjáig.. de bénák voltak, nem találtak semmit :)

Háát, ez lenne a rövid verzió az utóbbi hetek eseményeiről :)

Raktam fel még pár képet ide. Van köztük Colorado, Hawaii, Florida.. Vegas nincs..